Derivaten

U wilde gewoon een vaste rente voor 5 of 10 jaar. Maar de bank had een veel betere oplossing voor u. De flexibiliteit van een variabele lening, maar het risico op een rentestijging afgedekt. Wat u niet wist, was dat deze oplossing eigenlijk duurder was dan gewoon een vaste rente. U kreeg verschillende contracten, afschriften van diverse afdelingen, helemaal duidelijk was het niet. Maar het zou wel goed zijn. U zat immers al zo lang bij deze bank en de accountmanager kent u persoonlijk ook goed.

Maar plotseling werden er naast de rentebedragen in een keer ook bedragen van een derivatencontract afgeschreven van uw rekening. U kreeg een bief over een negatieve waarde van het derivaat. U belde uw accountmanager. Deze stelde u gerust: “Als u gewoon het derivaat laat uitlopen, is er niks aan de hand”. Gelukkig! Maar het duurt nog wel 10 jaar! "Geeft niks", zei uw accountmanager. Hij stelde u wederom gerust. U kreeg een brief dat uw dekkingsruimte is bereikt. Maar ja, het zal wel goed zijn. 

U betaalt maandelijks of per kwartaal uw rente en de kosten van uw derivaat. In uw zakenclub hoort u over de dalende rente en het voordeel dat dit verschillende clubleden oplevert. U baalt. Het kost u maandelijks heel veel extra rente en uw bedrijf had het al zwaar. Een concurrent wil uw bedrijf wel kopen, maar geeft aan niet het derivaat over te willen nemen. De bank geeft aan dat u het derivaat kunt afkopen. Afkopen? Uw resultaten zijn niet goed, u kunt door het derivaat uw bedrijf niet verkopen en nu geeft de bank ook nog aan dat door uw mindere resultaten de risico-opslag op de rente van uw lening wordt verhoogd. Maar ik had toch een vaste rente? 

Ziet u ook door de bomen het bos niet meer? Wilt u weten wat een bank wel of niet kan doen? Welke jurisprudentie er inmiddels is. En hoe u tot een oplossing komt voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Tybalt verander- & interim management, bel 06 468 443 59, of mail info@tybaltmanagement.nl.