Tybalt brengt Floattech en investeerder samen

energieOnlangs heeft het investeringsfonds Ponooc een aandelenbelang verworven in het bedrijf Floattech uit Medemblik. Tybalt bracht beide partijen samen en begeleidde de transactie. 

Floattech is een hightech onderneming die zich hoofdzakelijk richt op de fabricage en installatie van zelfontwikkelde Lithium Polymeer batterij systemen. De ontwikkelde en geproduceerde batterij beschikt over unieke eigenschappen ten opzichte van andere batterijen: laag gewicht, klein volume, snelle oplaadtijd, lage degeneratie en waterdicht. De batterij is zo ontworpen en gebouwd dat de veiligheidsrisico’s bij installatie, gebruik en onderhoud zeer klein zijn. (Zie www.floattech.nl)

De markt voor het opwekken van duurzame energie is sterk in beweging. Nederland loopt ver achter in het duurzaam opwekken van energie, zowel ten opzichte van de meeste Europese landen, maar ook in absolute percentages. Van de door het kabinet beoogde 16%, wordt op dit moment slechts 4,5% van onze Nederlandse energiebehoefte duurzaam opgewekt. Dit in tegenstelling tot onze oosterburen. Mede door een consequent subsidiebeleid is daar een indrukwekkende productiecapaciteit aan wind- en zonne-energie geïnstalleerd. Op hoogtijdagen wordt voor 50% in de totale energiebehoefte voorzien uit zon en wind en dalen energieprijzen soms tot het nulpunt. Op slechte dagen moet echter fors worden bijgestookt in de traditionele fossiele centrales. Een adequate grootschalige energieopslag zou betekenen dat deze schommelingen kunnen worden opgevangen, waarbij meer stabiliteit in energieprijzen wordt gerealiseerd en fossiele centrales kunnen worden afgestoten.

Adequate energieopslag is de next step voor duurzame energie. Ook in de mobiliteit is elektriciteit sterk in opkomst. Floattech heeft zich van oorsprong sterk gericht op de maritieme sector en heeft hierbinnen een fraai trackrecord opgebouwd. Ook zijn de eerste stappen gezet richting andere sectoren. Of het nu om wegmobiliteit, utiliteit of huizenbouw gaat, overal liggen er voor de komende decennia grote uitdagingen als het gaat om energieopslag.

Ponooc is een relatief jong investeringsfonds, gelieerd aan de Pon Groep. Ponooc richt zich op ondernemingen die gelieerd zijn aan duurzame mobiliteit. Paul Zandstra, directeur van Ponooc: “Juist een onderneming als Floattech past naadloos bij onze investeringsfilosofie. Energieopslag en mobiliteit zijn een zekere combinatie. Ponooc is niet uit op korte termijn gewin, maar juist op een strategisch partnership. Floattech en Ponooc zijn een fraaie match.”

Tybalt Management wenst Ponooc en Floattech veel succes met hun partnership!

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS