Tussen hoop en vrees

Bankencrisis, kredietcrisis, eurocrisis. Nieuws waarmee we dagelijks om de oren worden geslagen met niet te bevatten bedragen, politieke discussies en berichten die ons doen wankelen tussen hoop en vrees. Waar gaat het nu eigenlijk echt om? Het gaat om onze welvaart! Het gaat om onze dagelijkse boodschappen, onze vakanties, het saldo op onze rekeningen op het einde van de maand en om onze pensioenen. Of te wel onze 'materiële welvaart'.  

Maar waarom hebben wij dagelijks te eten en mensen in Afrika niet, waarom hebben wij allemaal een huis. Zijn wij zoveel slimmer dan andere mensen? Nee, absoluut niet. Eigenlijk hebben we gewoon geluk gehad. We liften nog op de tijd van de VOC, hebben als westerse wereld geleerd dat je een hogere welvaart krijgt wanneer je met eenzelfde bedrag meer producten kunt kopen. Door de industriële revolutie nam de arbeidsproductiviteit fors toe, zijn producten goedkoper en beter geworden en konden we meer kopen. We werden 'rijker'. 

Wat is er nu dan nu eigenlijk aan de hand? Amerika heeft een enorme staatsschuld en een fors handelstekort, Europa wankelt. En wij praten maar over banken en over overheidstekorten, over Papandreou en over Berlusconi. Dit is niet waar het echt om draait. Waar het echt om gaat is dat wij de concurrentie, onze voorsprong aan het verliezen zijn op andere landen in deze wereld. Onze welvaart zal dalen en die van andere landen zal stijgen. Wat wij kunnen, kunnen anderen ook en wellicht zelfs beter. 

De manier om dit te keren? We moeten creatiever zijn, meer innoveren, onze opleidingen verbeteren en onze economie flexibeler maken. Ondernemerschap moet gestimuleerd worden. De nieuwe trend in de westerse wereld moet zijn dat we minder overheidswerkers en werknemers in de dienstensector hebben. De secundaire sector daarentegen moet groeien. 

Ieder nieuw bedrijf hoeft drie jaar lang geen belasting te betalen, alle ontslagvergoedingen worden afgeschaft, er komt een numerus fixus op opleidingen waar je niet een echt vak leert en een bonus voor technische opleidingen. Er komt een nieuwe bank die innovatieve kleine ondernemingen soepel krediet verleent, waarschijnlijk helaas met staatsgarantie. Ieder bedrijf zal zich de vraag moeten stellen waarin ze onderscheidend is. 

Hmmm... klinkt als een verkiezingsprogramma voor de Nieuwe Economische Partij. 

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS