A Christmas Carol


Christmas_carol1Hij steekt de sleutel in het sleutelgat. Het was een gezellige avond. Met een volle buik en licht beneveld door de Chateau Mouton, is Mark naar huis gewandeld. De discussies waren heftig tijdens het diner op kerstavond. De bijdrage aan het IMF, de nieuwe regels voor de bijstand, maar vooral de oplopende werkloosheid.

De meningen liepen fors uiteen. De deur gaat open, de klok slaat 12 uur, zag hij daar nou iemand staan in de gang? Hij zou toch zweren dat het Pim was. Mark wrijft in zijn ogen, maar nee... natuurlijk niet... hij had zich vergist. Mark gaat voor de haard zitten, schenkt zichzelf nog een wijntje in en valt onder het genot van de heerlijke warmte in slaap. 

Dan slaat de klok 1 uur, Mark schrikt wakker en kijkt recht in de ogen van Pim. Maar, maar... dat kan niet. “Maak je maar geen zorgen over mij Mark. Jij hebt grotere zorgen dan mijn verschijning. Kijk maar.” Pim neemt Mark mee terug naar de 17e eeuw, naar de bakermat van de consensuscultuur en draagvlakpolitiek, het grote materiële onderscheid tussen de regenten en gegoede burgers en het plebs, de iure belli ac pacis, het einde van de republiek en via de SDB tot Willem Drees. Mark schrikt wakker, badend in het zweet. In de waan van de dag was hij deze historie vergeten. Gelukkig, het was maar een nachtmerrie, toch? Vreemd, de klok staat op 12 uur. Misschien had hij toch te hard gewerkt de laatste tijd. 

Dan slaat de klok 2 uur. Mark kijkt naast zijn bed. Daar zit Pim. "Ja Mark, heb je mijn boek wel gelezen? ‘De verweesde samenleving’? Volgens mij niet. Kijk eens om je heen. Je bent politicus van het jaar? In Europees opzicht slaan we geen deuk in een pakje boter, de staatsschuld loopt op, Nederland verliest terrein qua concurrentiekracht en het politiek stelsel is lui, bureaucratisch en weinig vernieuwend. Waar wil je heen Mark? Waar sta je voor? Hoe wil je dat de samenleving eruit ziet, wat wil je met de motor van onze economie: het MKB, hoe gaan we om met nieuwe duurzame materialen en energievormen, maar nog belangrijker hoe worden plannen geëxecuteerd. Het regeerakkoord is al bijna 1,5 jaar oud Mark, sla eens met je vuist op tafel!” “Doe ‘s effe normaal Pim. Het gaat toch hartstikke goed, dit zijn geen normale tijden, weet je. Pim, Pim, waar ben je?” Allemachtig, wat een nacht... 

Mark loopt op straat. Naast hem loopt Pim. Pim zegt niets. Mark staat bij een raam en hoort het NOS journaal: “Het IMF heeft bekend gemaakt dat Nederland op de lijst meest welvarende landen ter wereld verder is gezakt. Inmiddels staat het land op de 129e plaats, net achter Rwanda die jaarlijks dubbele groeicijfers laat zien. Het werkloosheidpercentage ligt op 29%, de voedselbanken zijn genationaliseerd en de meest welvarende Nederlanders hebben zich verzameld in compounds. India heeft bekend gemaakt geen economische vluchtelingen uit Nederland meer toe te laten en deze direct terug te sturen. Nederland staat onder streng toezicht van het IMF met een staatsschuld van 150% en het IMF heeft er geen geheim van gemaakt dat ze graag zou zien dat Nederland wordt opgenomen onder Vlaanderen en verder gaat onder Vlaams bestuur. Ondanks de afgenomen economische activiteit voldoet Nederland niet aan de CO2 uitstooteisen en er is geen geld meer om buitenlandse rechten te kopen.” Mark schrikt. Hij is uit bed gevallen. Gelukkig, het was niet echt. Wat een absurde droom. Mark wil niet meer op bed, springt onder een koude douche, neemt een broodje en begint te typen: 

Geachte leden van de ministerraad, 

We gaan stoppen met bezuinigen en in plaats daarvan een extra belastingtarief invoeren voor inkomens groter dan 150.000 euro en voor grote vermogens. Ook stellen we alle startende ondernemers voor drie jaar vrij van vennootschapsbelasting, gaan we meer geld uittrekken voor innovatie, meer geld uittrekken voor scholing en het aantal provincies en gemeentes in Nederland halveren. Ook gaan we een hogere belasting heffen op traditionele vervuilende materialen en alternatieven consistent subsidiëren. Het BTW tarief gaat omhoog naar 25% en voor biologische en ecologische producten komt een nieuw BTW tarief van 3%. Ook roep ik jullie op met toekomstvaste ideeën te komen. Graag hoor ik deze bij de eerstvolgende ministerraad. 
Succes!!! Mark 

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS