Lef is pas lef als je angst voelt

LefWat is lef? Lef heb je als je iets doet waarbij je risico loopt, waar je kans hebt om te verliezen, waar je je soms angstig voelt. Gaat het wel lukken? Sommigen hebben het broodnodig, anderen proberen alles te doen om het te vermijden. Een ding is zeker: als je ondernemer bent, heb je lef nodig. Uiteraard in verschillende gradaties. Diegenen die het meeste risico nemen hebben kans op een heel hoog rendement, maar ook kans op een grote teleurstelling. Want net als bij beleggen gaan risico en rendement hand in hand. Op een spaarrekening weet je zeker wat je rendement zal zijn, maar je weet ook dat het niet veel is. 

Als je lef hebt overwin je angsten. Je angst als ondernemer voor armoede of wisselende inkomsten, de druk van het onderhouden van je gezin, de angst om te falen en je eigen ego te beschadigen en de angst voor kritiek uit je omgeving en/of je eigen bedrijf. Er zijn er immers zoveel die weten hoe het moet, maar het toch zelf maar niet doen. En wat te denken als je eenmaal succesvol bent. De druk om niet terug te vallen en datgene dat je hebt opgebouwd kwijt te raken. 

Als angst je primaire drijfveer wordt zit je vast. Je zit vast aan je baan of aan je omgeving. Je hebt dus lef nodig. Lef begint bij doen. Twijfel je, weet je niet zeker of je iets kunt? Probeer het dan toch. Reik naar datgene dat je graag wilt. Lukt het, dan voel je de bevrediging, het goede gevoel. Lukt het niet, heb je het toch geprobeerd! In Nederland wordt negatief tegen een ondernemer aangekeken die het niet heeft gered. In Amerika juist andersom; hij heeft veel geleerd en is een betere ondernemer geworden. 

Denk ook in oplossingen. De beste ondernemers zijn diegenen die een oplossing hebben bedacht voor een onoplosbaar probleem. Hoe vaak wordt er wel niet gezegd dat iets niet kan of dat het al jaren op deze manier wordt gedaan. Maak een lijstje van dingen die je eigenlijk zou willen doen of willen veranderen, maar die je eng vindt. En begin gewoon met de eerste. Blijf positief denken en geloof in de positieve uitkomst. Als je niets doet kun je waarschijnlijk zeggen dat je niks fout hebt gedaan. Als je wel iets doet en het lukt, kun je beretrots zijn en als je wel iets doet en het lukt niet, heb je het geprobeerd! Je hebt je nek uitgestoken. Super. Nog een keer proberen! 

Folkert Fennema

 

Adviseurs zijn mensen die van een heuvel omlaag komen om de gewonden af te schieten nadat de strijd gestreden is.

Reageren?

ALLE BLOGS