U zult geen twee heren dienen

Anker_BronbeekHet belooft een hele hete zomer te worden. Het is crisis en dat zullen we weten. Ondernemers die het voor de wind gaat en/of een stabiele orderportefeuille hebben, zeggen: “wat nou crisis, we praten het onszelf aan”. Veel ondernemers voelen echter zeer dat het crisis is. Bedrijven in de transport, de bouw, grafimedia maar ook retailers hadden al weinig vet meer op de botten, zitten tegen de grens van hun liquiditeit en hadden altijd al een hele smalle winstmarge ten opzichte van hun omzet. Niet voor niets bedraagt het aantal faillissementen over het eerste half jaar van 2012 meer dan 6000 en ligt dit ruim 23% boven het niveau van vorig jaar. En dit terwijl de zwakste periode nog moet komen. De zomerperiode is voor heel veel sectoren zwak met de bouwvak als hoogtepunt.

Tijd om in te grijpen. Immers door alle garanties op Europees niveau en een net op het Europees criterium sluitende begroting kan de Nederlandse Overheid zich geen tegenvallers meer permitteren. Verder afzwakkende groei, oplopende werkloosheid en minder consumptie betekent immers minder belastinginkomsten en meer uitgaven. Maar nee, twijfel regeert, de politiek is onzichtbaar en kan alleen maar dromen van de beloning die de Duitse overheid krijgt voor haar consistente beleid.

Op kredietniveau geven de banken niet thuis. Er worden weinig tot geen leningen en kredieten verstrekt. De cijfers van kredietgroei lijken nog in het voordeel van banken, maar het gros is een vollopend krediet op de rekening courant of een in sommige gevallen noodgedwongen bijfinanciering om verder veelal bancaire schade te voorkomen. Ik ben de afgelopen weken plat gebeld door ondernemers die een bancair NEE te horen kregen en die extra moesten aflossen, soms zelfs omdat ze buiten eigen schuld een huurder in een pand kwijt zijn geraakt. Accountmanagers van banken durven vaak zelfs niet meer in gesprek te gaan met de ondernemer, omdat zij het fiat intern toch niet voor elkaar krijgen. Zelfs als zij en wij ons wentelen in een berusting dat het is zoals het is en heel stil blijven zitten, is het hoe je het ook wendt of keert een versnelling van de economische achteruitgang in Nederland.

Als het echt spannend wordt, dwingt de bank vaak om een vermeend gerenommeerd adviesbureau in te schakelen. Dan moet je helemaal oppassen. De bank bepaalt namelijk dat het moet en de ondernemer moet betalen. Wie is dan de opdrachtgever en welke belangen worden er gediend? Beperking van de schade van de bank?, een excuus om te onderbouwen dat de zorgplicht bij discontinuïteit van het bedrijf echt heel netjes is vastgelegd, of...? Knokken met de ondernemer om er het allerbeste van te maken en een echt serieuze turn around te realiseren. Als het windkracht 10 is, komen de echte drijfveren en authentiek handelen naar boven. Ook een adviseur kan bij storm geen twee heren dienen. Wie is uw broodheer en hoe situationeel bepalend zijn uw meningen?

Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren!

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS