De nieuwe Rabobank is geboren

Donderdag had ik het genoegen om aanwezig te zijn bij de aftrap van de Krediet Unie Midden Nederland. De bijeenkomst was een positieve verrassing, omdat zowel de vorm als de inhoud van de presentatie van hoge kwaliteit waren en de gastenlijst namen van tweede kamerleden, accountants en prominente ondernemers toonde. Moest ik mijzelf bij de start van de rit naar Leusden nog enige moed inpraten vanwege de angst om in een bijeenkomst van goed bedoelende, gefrustreerde bankhatende ondernemers terecht te komen, bij de aankomst in Leusden was dit gevoel snel verdwenen. 

De aftrap voor de 200 aanwezigen was voor een tweetal Tweede kamerleden die het initiatief zowel met woord, daad maar ook materieel ondersteunden. Gevolgd door een aantal betogers die kort en bondig verhaal deden over de wijze waarop de kredietunie is opgezet. Alle twijfel vloeide weg bij de opzet van de unie, een coöperatie, die oud en beginnend ondernemers bij elkaar brengt op regionaal- en sectorniveau. Een verplichte coach die eigenlijk, en dit keer met kennis, de rol overneemt van de spreadsheet en proces gefocuste bankman. Geld wordt in eerste instantie ingebracht door de uitgifte van ledencertificaten en de gehele fiattering, procesgang en bewaking wordt uitgevoerd door Qcredits, de bekende Nederlandse microkredietorganisatie. 

Op de terugweg zat ik even na te denken over de USP’s. Oud ondernemers als coach en dus kennis van zaken in plaats van een lease autorijdende, in duur pak geklede loonslaaf die nooit het gevoel van loonbetalingen aan het einde van de maand heeft gekend. Een vrijwillige coach en geen bovenmodale CAO-uitbetaling. Back to Basic: hoe moeilijk is het nou eigenlijk. Overtollig geld ophalen en krediet uitzetten, met inachtneming van risico. Eigenlijk dus bankieren zoals het is bedoeld. De Coöperatieve Raiffeissen bank is opnieuw geboren. 

In sommige andere landen nemen kredietunies tot 10% van de landelijke kredietverlening voor hun rekening, maar mijn voorspelling is dat in Nederland dit percentage ruimschoots wordt verslagen. Onze nuchtere inslag en historisch gedachtengoed biedt een zeer vruchtbare voedingsbodem. 

Een nieuwe bank is geboren en nu maar hopen dat het jaren duurt voordat er allemaal compliance officers, riskmanagers, business developers etcetera opstaan. Maar ja, dan beginnen we toch gewoon weer opnieuw? De gesprekken over zowel een Unie voor Noord Nederland als voor agrarische ondernemers zijn inmiddels gestart. Heeft u ook een deja vu? 

Folkert FennemaReageren?

Kijk ook op http://www.kredietunienederland.nl/

ALLE BLOGS