Leeuwarder trots behouden

Miedema_logoVandaag starten de bedrijven Miedema Bouwmaterialen en Miedema Houtindustrie door! Het 95-jarige trotse bedrijf in bouwmaterialen en houtbewerking kan daarmee op naar de Koninklijke status. Trots op haar doorstart, maar natuurlijk niet op haar faillissement. 

Als één van de adviseurs mocht ik de doorstart van dichtbij meemaken. En dit was geen sinecure. Vanaf zowel het moment voor het faillissement als daarna, ligt de regie voor een belangrijk deel niet meer in eigen hand. Verschillende experts worden in de periode voor het faillissement verplicht vanuit diverse hoeken ingevlogen en vertellen je wat je al weet. Alle kantelmomenten in de afgelopen jaren zijn in het hoofd van de directie immers al honderd keer de revue gepasseerd. Het zelfvertrouwen wordt verder aangetast en de forse facturen van de adviseurs zijn vaak juist het laatste zetje op de richel van de afgrond. Tuurlijk zijn er verkeerde keuzes gemaakt, anders was het bedrijf niet failliet gegaan. Maar ja, hoeveel bedrijven zijn er die een dusdanige positie hebben dat ze zich een omzetterugval van enkele tientallen procenten kunnen veroorloven? 

Boeiend is het wel. Vlak voor het faillissement regeert angst. Iedereen probeert zijn of haar belangen veilig te stellen en kracht, durf en ondernemerschap zijn vieze woorden. Iedereen gaat voor zichzelf. Na het faillissement regeert hebzucht. Diverse partijen melden zich voor de boedel en kijken welk voordeel te halen is en/of hoe de schade te beperken is. De hoop is dat uiteindelijk het verstand regeert. In dit geval ging het net goed. Drie weken keihard knokken door directie, advocaat en accountant levert een doorstart op. De zittende directie leverde voor banken, de boedel en voor de werknemers de beste propositie. Uiteraard is er schade en dat is jammer, maar helaas is er bij ieder faillissement schade. 

Van groot belang is echter ook dat dit mooie bedrijf voor Leeuwarden behouden is, er een substantiële werkgelegenheid blijft en dat de blik weer naar voren kan. Andries en Edy: geen tijd om moe te zijn. Het begint nu pas. Knallen! 

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS