SNS Reaal op omvallen

Na het faillissement van DSB-groep en de overgave van Friesland Bank, lijkt nu ook het doek te vallen voor SNS Reaal. De Stichtingen Spaarbank Limburg en de Gelders Utrechtse Spaarbank combineerden 25 jaar geleden hun krachten en gingen op hun beurt weer samen met de Reaalgroep in 1997. Vaak voor het algemeen publiek niet bekend, maar onder SNS Reaal vallen bekende namen zoals ASN, Zwitserleven en niet te vergeten De Regiobank. 

SNS worstelt al langjarig met haar strategie. Van klantgericht naar productaanbieder. Verkoop onder een diversiteit aan labels en doorlopend verschuivingen tussen kanalen van waaruit producten werden verkocht. In één ding is SNS Reaal altijd duidelijk geweest; er was een voorliefde voor vastgoed. Los van de overname van Bouwfonds Property Finance in 2006, stond SNS altijd al bekend als agressieve financier van vastgoed. In de eerste tien jaren van deze eeuw frustreerde menig bancair accountmanager zich bij de offertes die SNS deed richting zakelijke relaties. 100% financiering van de vrije verkoopwaarde van zakelijk vastgoed tegen zeer scherpe tarieven was eerder regel dan uitzondering. 

Jammer dat juist deze duidelijke keus SNS Reaal zal opbreken. Er is al fors afgeschreven op de leningportefeuille maar nog duidelijk onvoldoende om de reëele huidige waarde te benaderen. Werd in mijn eigen bancaire tijd opgeroepen vooral niet teveel te hertaxeren om de schijn op papier nog enigszins hoog te houden, tegenwoordig gaat deze vlieger niet meer op. Het eigen vermogen van SNS Reaal is negatief, zelfs als er onderdelen worden verkocht voor relatief goede prijzen. 

Herstel is niet meer mogelijk en de enige vraag die overblijft is wanneer en hoe het doek valt. Opsplitsen naar verschillende partijen en alle problemen in een bad bank? Volledige nationalisatie? Of nog een andere variant? Professionele partijen speculeren op een val en spaarders zullen hun tegoeden boven de 100K van het depositogarantiestelsel voor de zekerheid gaan opnemen. SNS is echter een systeembank en mag niet vallen, dus wellicht is er onder tafel al een plan B. 

Het bancaire landschap in Nederland dunt teveel uit en nieuwkomers zoals KNAB worden nog niet serieus genomen. Dit wordt het bancaire thema voor de komende vijf jaar. Laten we dan maar een echte staatsbank maken die alle basis bancaire dienstverlening voor haar rekening neemt. Of de politiek en DNB moeten hun stellingen verlaten en meer nieuwe initiatieven toelaten. Partijen en ideeën genoeg! 

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS