Even een Bormpje doen

Op 10 maart jl. baarde Alfons Borm opzien door al zijn bedrijfsmateriaal weg te geven aan willekeurige particulieren en bedrijven. Alfons was het zat! De regelzucht, de overheid, de belastingdienst, maar vooral de bank... in dit geval de ABN AMRO Bank. De bank draaide de duimschroeven aan, Alfons kon het laatste stukje beloofde extra aflossing niet meer inlopen en de salarissen niet meer betalen. Hij gaf alle spullen weg, dit liever dan dat de bank nog maar één cent zou krijgen. Met zijn creditcard pinde hij de laatste vijfduizend euro die ook een filantropische bestemming zou krijgen.

De dood of de gladiolen. Iedereen kon de pot op en damn de consequences. De publiciteit was enorm; kranten, radio, Hart van Nederland. Met als gevolg een mailbox die vol stroomde met steunbetuigingen, sympathiserende ondernemers, maar ook diverse mensen die waarschuwden en hem voor gek verklaarden. Iemand die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt heeft immers het risico dat iedereen er wat van vindt. Maar Alfons was zich goed bewust van de consequenties en sprak er open over dat zelfs een gevangenisstraf als prijs voor hem niet te hoog zou zijn. Er was hem door de bank groot onrecht aangedaan en iedereen mocht het weten. 

Alfons gaf (waarschijnlijk) aan de bank verpande spullen gratis weg, ondanks een veelheid aan dreigbrieven van ABN Amro en de fiscus. Als klap op de vuurpijl schreef hij een boek 'De gebeten Hond' met daarin zijn 23-jarige bedrijfsverhaal, familiefoto’s en de hectische laatste maanden. De eerste vijfhonderd boeken gaf hij gratis weg met daarin een tien euro biljet per boek van zijn laatst gepinde geld.

Het verhaal kent een tot nu toe vreemd einde. Een weldoener meldt zich en lost de volledige 380.000 euro schuld van Alfons Borm bij de ABN Amro in. Alfons stort in en trekt zich volledig terug uit de publiciteit. Niemand houdt het immers vol om op de top van zijn/haar adrenaline zolang als kop van jut in de spotlights te staat. Wordt vervolgd misschien? Of niet. Het boek kunt u bestellen onder ISBN: 978-90-8205 21-0-7.

N.B.:Trek uw eigen moraal uit het verhaal. ABN AMRO kan zich niet verdedigen. Maar uit mijn eigen praktijk zie ik dat ondernemers die in zwaar weer verkeren gebrek hebben aan inhoudelijke en emotionele ondersteuning. In zware tijden gaat iedereen voor zichzelf en wordt de druk op de ondernemer fors opgevoerd. Laatst hoorde ik zelfs iemand van het CNV zeggen: werk is een recht! Werk is echter geen recht. Werk is het gevolg van een creatieve ondernemer die zijn nek uitsteekt. Daar moeten we ons met zijn allen goed van bewust zijn! Voor de Bijzonder Beheer afdelingen van banken: denk niet alleen aan het geld van de bank, maar ook aan je klant, de ondernemer als basis van de economie en de bank in haar maatschappelijke en vertrouwensrol. Alleen op die manier komt het vertrouwen terug.

Folkert Fennema

Reageren?

ALLE BLOGS